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Dear N

This is in response to your letter, dated April 13, 2000, to the Commissioner of Internal
Revenue, Charles O. Rossotti, in which you ask about pre-existing pledges of donors
satisfied by donor advised funds treated as component parts of charitable
organizations. In your letter, you state that you wish to fulfill your preexisting charitable
pledge with funds previously contributed to “
You indicate that you seek approval of two types of arrangements: The first involves a
single pledge satisfied with a single payment from the fund, and the second involves a
pledge to be paid over a number of years with several payments from the fund. The
following discussion pertains to both types of arrangements. This letter is not a private

letter ruling, but will provide you with general information about charitable contributions
under 8§ 170 of the Internal Revenue Code.

Sections 170(b) & (e) of the Code contain several restrictions and limitations on the
amount of a charitable contribution deduction allowable, depending in part upon
whether the charitable organization receiving the contribution is a particular type of
charity, described in 8 170(b)(1)(A). Under § 1.170A-9(e)(11) of the Income Tax
Regulations, a fund associated with a charitable organization that meets certain
requirements (including a donor advised fund) can achieve a § 170(b)(1)(A) status by
being treated as a component part of the charitable organization. This status allows a
donor who makes contributions to such a fund to certain benefits regarding percentage
limitations and the amount of the charitable contribution deduction allowable. In order
to be treated as a component part of a charitable organization, the assets transferred
by the donor to the fund must, among other things, not be subject to any material
restriction or condition. The assets must, in other words, be controlled by the
organization, and not by the donor. Moreover, the charitable organization must make
expenditures only for exempt purposes and not for the benefit of the donor.
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A charitable pledge is an obligation of the donor to give money or property to a charity
at a future time. Where a charity (including a charitable organization of which a donor
advised fund is treated as a component part) relieves a donor of a substantial obligation
by satisfying the donor’s pledge, the charity is providing the donor with an impermissible
benefit. Accordingly, a donor’s charitable pledge may not be fulfilled by a single
payment or a series of payments from the charity.

I hope that this information is helpful to you. If you have any further questions, please
contact Susan Kassell of this office at (202) 622-4930.

Sincerely,

Michael D. Finley
Chief, Branch 3
Income Tax & Accounting



